понеделник, 11 януари 2016 г.

Моята приятелка Зипи от Кения

Моята нова приятелка Зипи е от Кения. на 23 години, красива, образована, с блестящ английски, онази люлееща походка на газела, която само африканските жени имат и безкрайно възпитан, толерантен и спокоен подход към хората. Тя е от племето М асаи, макар и от смесен брак - баща и е Масаи, а майка и е Кекуйо - най-голямото племе в Кения, но тя се определя като масаи, макар и да не следва техния начин на живот. Зипи завършва туризъм в университета в Найроби и разказва невероятно увлекателно за преселението на wildebeest антилопите от Кения в Уганда - става винаги по едно и също време на годината от юни до октомври и е най-приказната туристическа атракция за сафари в Кения, винаги по един и същи маршрут от хилядолетия насам, винаги съпроводено с огромни стада от хищни котки, които следват антилопите и създават магията на африканската савана. Зипи танцува удивително - показа ни масайски танц, в който жените танцуват само с движение на рамената си, плавно и грациозно, без да бързат и без да се движат.

Зипи живее в Кения и иска да живее в своята страна, въпреки злочестията, които се причиняват от близките до Ал Кайда сомалийски терористи. Тя е била в Руанда и знае ужасяващата история на племето тутси, което само за три месеца е било избито с милиони от враждуващото племе хуту. Тутси и хуту са живели в Руанда от векове заедно, но винаги са се отличавали. Тутси са високи и снажни, жените им се считат за най-красивите жени в Африка и света, с издължени носове и са богати. Хуту са ниски и набити, с почти черен цвят на кожата и сплескани носове, живеят в селските райони и са бедни. За една нощ хуту наточват мачетите си и изколват цели села, дори ако са в смесен брак, мъжът заколва жена си, ако срещнат бременна жена тутси на улицата, разпорват корема и, за да видят дали бебето е тутси или хуту. 

И така три месеца докато не остане нито един тутси. Освен тези, които са успели да се скрият - видеото, което постнах преди два дни за жената, която в продължение на 90 дни е живяла в тоалетна с размери 2 на 3 метра заедно с шест други жени - непременно трябва да се гледа.
Най-изумителното в цялата тази история е, че днес тутси и хуту отново живеят заедно в Руанда, президентът на страната е тутси и моли хората от племето си да простят на хуту за геноцида. Той самият е простил, че цялото му семейство е изклано. http://www.paulkagame.com/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар