понеделник, 11 януари 2016 г.

Молдова - трите нива на живеене

Обиколихме Молдова с дизел за 28 лева.
Платихме солиден откуп на полицаи, които ни изнудваха с подправен дрегер.
Бяхме в дома, семейството и слънчевата компания на една от  моите най-топли и сърдечни приятелки.
Всяко едно от тези три изречения обединява усещането ми за Трите Нива на Живеене в Молдова.

Първото: на малките, убити селца, потънали в тъмнина, кал и облаци от пушек на дърва и въглища. На разбитите и несъществуващи пътища. На отчаяните хора, които искат да се дянат където и да е, но не и в страната си. Когато минахме границата в 5 часа следобед, имахме чувството, че сме попаднали в България преди 30 години - път с повече дупки, отколкото асфалт, никакво улично осветление, мъждукащи лампи в някои къщурки край пътя, призрачни хора без  светлоотразители, които вървят по пътя в мрака. Палатките пред парламента, разделени на две групи - едната за присъединяване към Румъния, втората - за присъединяване към Русия.

Второто: На космическата разлика при влизане в Кишинев, скъпите коли, лъскавите реклами и направените пътища. На политическата безизходица от корумпирани политици, на скъпите хотели и многото молове. Родно!

Третото: На магията на молдовската храна, вино и гостоприемство. На прекрасните, стройни момичета по улиците, облечени артистично, модно и стилно. На удивителната изба Крикова, която има запаси за щастие за целия свят в своите 100 километра подземни тунели и  колекция от избрани вина, фабрика за магически добро пенливо вино и десетки хиляди дъбови бъчви с ароматни червени и бели вина. В избата се влиза с влакче, има уникално обзаведени зали за преговори, конференции и обредни виночерпения. На прекрасната кухня и самобитен дизайн на националната верига за бързо хранене Ла Плачинта, в превод Баница. На силните местни марки за козметика.
И най-вече - на огромното сърце и красота на моята Таня и нейната майка и баба с български произход.
И така, Молдова е България в по-графичен вариант. Европа е далеч, Русия - твърде близо. Трябва да видиш, за да разбереш какво имаш и как да го цениш.
И следващия път, когато някой ми захленчи, че да сме член на Европейския съюз било самоубийство, ще му кажа - хайде, разходи се до Молдова!







1 коментар:

  1. Още повече ми се заостри интересът към Молдова! Слагам в още по-нагоре в списъка с държави, които искам да посетя!

    ОтговорИзтриване