събота, 11 юни 2016 г.

Магията Джуна

Ако може човешките сърца да се сравняват с планети, то сърцето на Джуна е Юпитер за нашата Слънчева система. Безкрайно голямо, побрало в себе си сърцата на 21 бездомни момиченца и толкова много болка, превърната в радост. Обърнато към един Бог. Отдадено на любовта на един мъж. И предано към един син. Надарено с една внучка. Но силно, топло, туптящо, непобедимо!



Джуна е силна, красива жена. От тези, които изглеждат като кралици дори и в домашни роби, а като се облекат и нагиздят, приличат на богини. Тя знае това. Съзнава силата на красотата си. Но не се гордее с нея. Просто я използва за да свети и да окрилява. Всъщност, името и означава Луна. А домът на нейните момиченца се нарича Лунна Светлина.

Сутрин Джуна става в четири и половина на лунна светлина, за да нахрани хилядите кокошки от фермата, с която се издържат, за да изхранват момиченцата. След това почиства дома и, подпомогната от снаха си и други две жени, започва да приготвя закуската. Момиченцата стават в пет, всяко сънено детенце идва да го гушне и да му пипне главичката за благословия. После започва голямото писане на домашни, проверяване на тетрадки, зашиване на скъсани униформи, кърпене на чорапчета, сресване на плитки, проверяване на чанти дали всичко е подредено, рязане на нокти, лъскане на обувки. Междувременно готви обяда. Децата заминават за училище в 9.30 и отново кокошките, зеленчуковата градина, готвенето, чистенето. 

Лакирани са пръстите само на лявата и ръка. Защото дясната работи. Но лявата изглежда като на френска дама. Джуна е от онези жени, на които природата е дала, защото е трябвало да ги отличи от останалите. Такива са и ръцете и.

Често е много изморена. Понякога тъжна. Какво ще стане с момиченцата в трудния свят на Непалските жени. Те трябва да бъдат възпитани да се подчиняват, да се поставят по-ниско от родителите на съпруга, да не роптаят срещу тежката домакинска работа, да отдадат целия си живот на дома. А нейните момиченца са образовани. Весели, задружни, спокойни. Те имат амбиции да пътуват, да учат и работят, да държат живота си в свои ръце. Не е лесно да се погрижиш за бъдещето на 21 момиченца, всички от които от най-ниските касти на това сурово общество, в което високите касти не пият водата, докосната от ниските. Джуна е от висока каста, но това никога не е имало значение за нея. Тя е християнка.

Магията на тази жена се проявява най-силно, когато всяка вечер в седем часа децата седнат с нея в кръг, вземат тимпаните и звънчетата и започнат молитвата си. Тя не им казва какво да говорят, всяко едно от тях само предлага песен и всички запяват. Най-мъничките вече са толкова изморени от дългия ден, че протегнали ръчички напред мълвят молитви и заспиват седнали. Тя ги гушка и те си спят, докато сестрите им пеят. После вечерят, пипва им главичките за лека нощ и заспиват. Най-слабичкото спи при нея. Всяка вечер пие допълнителна чаша мляко. А и винаги някое покашля, боли го коремчето, сънува кошмари. Там е тя.

Джуна е Магия! От онези, най-силните добри магии, които могат да променят целия свят!


Няма коментари:

Публикуване на коментар