понеделник, 20 юни 2016 г.

Непалската жена

"Съпругът ти е твой преди брака. След брака вече не е твой". А на кого е? На майка си и баща си, на цялото си семейство и най-накрая на теб. Когато момичето влезе в дома на свекърва си, тя не сяда с тях да вечеря на масата. Първо им сервира, а после хапва. Момичето излиза от дома си и родителите и поемат разноските за цялата сватба, купуват необходимото за младото семейство, дават пари на съпруга, ако е завършил образование. След това вече нищо. Момичето излиза от дома и заживява в друг свят. Тя вече е Баузу - новата жена в къщата, която трябва да спазва железните закони на традицията. Ако съпругът и почине, става страшно. Тринадесет дни трябва да е облечена в бяло и да яде само бял ориз с гхи без сол. После една година никой не бива да я докосва, а тя не бива да влиза в храм. Обикновено обръсва главата си в знак на траур. После става старица.

Толкова ли е лошо всичко това? И да, и не. Това е един друг свят, в който жените рядко работят извън дома, а ако го правят никой не им отнема тежестта на домакинската работа. Момичетата от малки са научени, че мъжът не бива да докосва нищо в кухнята. Те се учат да шият и перат от малки, но учат и много други неща ...

В женския свят. Жените живеят в общност на жени. И всяка е майка на всеки. Сестричките гледат братчетата и сестричетата си от малки. Лелите и съседките помагат. По време на бремеността и половин година след нея всеки ден специална жена идва да разтрива родилката и бебето. Бебетата се къпят само веднъж на няколко седмици, но всеки ден се извеждат голички на слънце и се обтриват с масло от синап. Със специални движения, които се знаят от посветени жени. Всички знаят какво да пият жените за кърма. Всяка жена пази кръста си с пояс. Няма една жена в този свят, която да ходи с гол кръст. Момченцата са  Бабу, а момиченцата Нани. Това им е името. Кръщават ги чак на единадесетия ден. И са деца на общността.

Тази жена винаги е красива. Тя е с прекрасно оформени с конец гайтанени вежди, блестяща обица на носа, пъстра курта сурвал и много гривни по ръцете и краката. Косата и е гарваново черна и всяка неделя и я разтриват със специални масла в продължение на час. Много късно побелява. Знае изкуството на готвенето и магиите на подправките в съвършенство. Готви с много семена и треви. Пази пречистеното си масло, има семена и подправки за всяка болест. Става в пет, премита къщата, измазва пода с червена кал и  отива с меден съд до чешмата на селото да си налее вода. Косата и е винаги идеално сресана на плитки, а зъбите искрящо бели.Ръцете и нозете и са обрисувани със сложните и невероятно красиви защитни символи в плетениците на менди. Често там е скрито и името на съпруга.

Тази жена носи невероятно тежки кошове като самар на главата си. На строежите можеш да видиш да работят основно жени с кошове препълнени с тухли или камъни. И това не са някакви корави, яки жени, това са едни дребнички,, жилави красавици или старици. Стариците винаги ходят с един сърп в ръката и събират в коша трева за кравата. Огромни, препълнени кошове с трева или съчки.

В света на жените съществува огромно изобилие от бижута. И злато. За всички части на тялото, пъстри пискюли за вплитане в гарваново черни плитки, звънчета за глезените, точки за челата. Тиката - червената точка се слага в пътя на косата като знак за омъжена жена и в средата на челото за красота и защита.

В света, в който властват мъжете, жените са намерили своя начин за закрила. Той работи от дълбока древност досега. Разказах ви го.

Няма коментари:

Публикуване на коментар