петък, 6 април 2018 г.

Четвърта страстна история - HELL'S KITCHEN Тони прави козунак

Тони никога не е можела да прави козунак. И никога не се е опитвала. Защото винаги е смятала, че това е майсторлък за съвършени домакини.

Но, Тони наближава към попрището жизнено в средата. И реши тази година да се срещне с Козунака. Съвършената домакиня ще почака за следващото поприще.

Разбира се, Гугъл предложи "Най-лесната рецепта за козунак на конци". След Гугъл дойде ред на Боби, който бе изпратен спешно до магазина. Върна се Боби и Тони запретна ръкави.

Добре де, ами като е толкова лесна тази рецепта, защо да правя един козунак. Не може ли да направя два, загъделичка я Дяволчето на Лакомията. Престави си да станат някакви великолепни козунаци ... Колко ще я похвалят роднините! А децата! Каква добра майка ще се окаже. Я, вземи направи двойна доза.

Добре, но Тони не знае, че 1000 грама захар не са равни на 1000 грама брашно. Че домакинята, написала лесната рецепта е имала машина за хляб, а Тони има две ръце. Че Великденският заек-котарак ще реши и той да меси заедно с нея.

10 минути по-късно, кухнята е цялата в брашно, в купата за месене се точи нещо като лепило за плочки, Матьо грижливо ближе пръски по пода, а Шеф Никол критично напява, че в сладкарството се спазват пропорции.

Прилежната авторка на рецептата със задоволство е обяснила, как на първото месене тестото и е вече на конци, на първото втасване е удвоило обема си, на второто втасване го е очетворило, а на третото втасване е сплетено в моминска плитка. Тони, самата, е още на първото втасване, нещото в тавата няма шанс да се надигне и отчаянието започва да настъпва с безшумни котешки крачета.

Да го изхвърля или да го опека? Дилема, достойна за цяла готварска книга новопрохождащи в сладкарството. Съставките: угризение, самосъжаление и борбеност. Нещо като драмата на Гичка пред камерите. Да видим пък какво ще излезе, заканва се Тони.

И какво излезе - ами то това не било козунак, а Панетони, възкликна един интелигентен младеж при разрязването на сладкия хляб, който се търкулна от фурната.


Надеждата умира последна. Дори и при козунака.

Няма коментари:

Публикуване на коментар