понеделник, 16 април 2018 г.

Децата, които подариха микробус

Децата, които подариха микробус не са богати деца. Те нямат родители с яхти, с фабрики или  с автосалони. Някои от тях дори са решили да спестят на родителите си една абитуриентска.

Те са от онези "обикновените български тийнейджъри", за които много хора пъшкат "то, днешната младеж", за които учители изпускат нерви и родители са се хванали за главата защо все още не са открили призванието на живота си.

Ами открили са го! Да правят Чудеса!

От нищото! С три неща само - и трите нематериални - ентусиазъм, усърдие и солидарност!

Някои ден тези младежи ще се явят на интервю за работа или университет и ще получат баналния въпрос: "Кое е най-смисленото нещо, което сте направили в живота си досега?"

И те без да се замислят ще отговорят: "Ами, аз и приятелите ми купихме микробус за едни деца с увреждания. Да ходят на екскурзия."

"Микробус ли", ще хлъцне интервюиращия. "Как така, цял микробус? Искате да кажете подарихте пътуване или пък помогнахте за купуването на микробус ..."

"Не, не, ние САМИТЕ купихме микробус. Само осем годишен, от висок клас, 20 местен, с два климатика, с нови гуми, с много здрав двигател .... с много екстри. За 23 хиляди лева."


"Е, добре разкажете ми тогава как се купува микробус? Спонсори ли намерихте? Концерт, звезди ли пяха за вас или пък футболисти ви дариха част от приходите си? Все пак това не са малко пари."


"Ами, не, просто правихме картички. И други хора ни помагаха да правим. И после ги продадохме и ... събрахме парите. Всъщност, ние събрахме много повече пари и помогнахме още на много места."

....

Ако някой ми разкаже тази история от първо лице единствено число, аз ще се просълзя, ще му стисна ръката и ще се прибера у дома летейки! Ако тези деца разкажат на съучениците си за микробуса, те просто ще свият рамене и ще кажат : Яко! Ако кажат на учителите си, може би някой ще ги чуе. Ако кажат на политиците, ще се снимат с тях.

Но, те не е нужно да казват. Ентусиазмът е заразен. Догодина други деца ще купят нещо още по-голямо. Защото хората ще им повярват! И ще ги подкрепят!

Е, и ако тези деца трябва да отговорят на още един банален въпрос само и той е "Коя е най-отличителната характеристика на българина?, то те биха отговорили "ЧовекоЛюбив".

Защото този автобус е магия с три съставки! Но магическата пръчица се казва ЧовекоЛюбие! Ние го задействахме! И то грейна!

Светло да ни е! На добър път на пътешествениците! И на тези по пътя, и на тези в живота! Първата спирка Смислено Постижение вече е премината!

1 коментар:

  1. Благодаря ви,дечица! Постигайте всяка своя мечта! Вие го заслужавате!

    ОтговорИзтриване