вторник, 14 август 2018 г.

Десет от десет

- Мис Тони, мъжката тоалетна е неизползваема! - пет тийнейджъра идват с широко отворени очи при мен, докато се препичам на пънче. Част от тях познавам от малки Вистянчета, част са Делфини.
- Защо? Запушихте ли я!
- Не! Просто някой е оставил лампата включена и всички комари са влезли вътре.

Така започнахме. За да завършим с якото цепене на дърва за огън, спането на Крис 10 дни под звездите, посрещането на изгрева всяка сутрин от Сашо на път за банята и още много други подвизи, част от които ще останат само в тайните архиви на семейство Балкански.

Но, кои са семейство Балкански? Знам, че Габи ще каже "Балкански Две" и затова бързам да уточня. Това са хлапетата, странстващи из евродрумищата с една вечно бърбореща, ухилена и в бойна селфи готовност учителка-майка-енергийна бомба, която вече цяло лято не си седна на четирибуквието, а прескача граници като квадратчета на дама, сменя куфари в движение и взема и връща хлапета на родители.

Променени. С ново самочувствие. С около петдесет нови приятели от цяла Европа в friend-list-а си. С толкова много истории в главата и толкова много спомени в сърцето.

Защо семейство? Ами защото - ВСИЧКО правим заедно. Ядем един пакет сандвичи на майката на Ванко, търсим митичните корнишони на Крис, мажем лютеницата на Митко, черпим с ракията на Петьо. Създаваме театро в последната минута, греем от щастие с българските тениски, минаваме швейцарската граница ей тъй за удоволствие да видим какво ще стане, вървим в тъмното към банята и обратно, пием бира заедно на летище с празнуващи пилоти, излежаваме се в центъра на Европарламента, търсим лични карти и бординг пасове и какво ли още не.

Никой досега не е спал на чувал в палатка. Мнозина не са летели със самолет. Никой не си е говорил с хора от Гозо. Никой не е скачал от мост. Никой не е крил нож в саксията на Европарламента. Никой не си е закачал памучна мешка на главата. Никой не е правил фокуси пред немски политици. Никой не е сглобявал пирамида в немска фабрика за авточасти. Никой не е пил немска бира. Никой не е имал таен приятел от Испания, Гозо, Германия, Унгария или Гърция. Никой не си е говорил със сирийски бежанци.

Никой не е попадал на летище без да знае в коя държава се намира - Германия, Швейцария или Франция тоест в кой от двата Базела е.

Никой не е стоял да посрещне изгрева до огъня. Не се е влюбвал в човек от друга държава. Не ...

Толкова много са нещата, които Балкански направиха за първи път. И ги направиха с толкова много прекрасна енергия, желание за успех, смелост, задружност и приятелство!

Затова сме семейство! Защото растем заедно. На нашия си език. Но преведен в езика на свободното общуване с всичко и всеки. Без много планове. Просто със самочувствие и доверие в семейството, което винаги ще те подкрепи! С Десет от Десет!

Право в  Десятката с Децата на Балканите!

1 коментар:

  1. И аз искам!!!! Малко съм "голям" за Вашата група, но имам две деца, които искам да познават такова Страхотно Семейство! Моля за контакти - предполагам мога да ги взема от Митко Щрегарски!

    ОтговорИзтриване