Да, дойдоха още няколко лели, една от тях беше особено
грандиозна – много по-висока и набита от останалите, гледаше страшно и не се
усмихваше. После разбрах, че тя е главната магьосница, защото може да говори с
духовете на починалите роднини. Лелите не седнаха да чакат, а влязоха право в
кухнята и както са си с лъскавите сарита, седнаха на земята и започнаха да
белят и мачкат чесън, да кълцат лук и
стържат кокос, да мият кофи и тенджери и непрекъснато да си бърборят, кикотят,
шегуват, подвикват и помагат.
Осъзнах колко много ми липсва това женско присъствие в
живота. Жените, които си помагат в кухнята, които си споделят радости и
горести, които си дават съвети или просто се изслушват. Нашето общество, в
което жените се самоизмерват чрез постиженията си извън дома, е загубило
завинаги това задружие. Не мога да твърдя, че едното е по-добро от другото,
мога само да кажа, че индийското кухненско ядро на взаимност беше истински
лечебно за мен. Да не говоря за количеството изумително вкусна храна, която се
произведе.
В семейството на Сару в хладилника се държат само …
гирляндите с жасминови пъпки за боговете. Всичко друго се купува, готви и изяжда
на момента. Суха храна няма, полуготова храна няма, дори закуската отнема
повече от половин час за приготвяне на вкусна уппума с кокосово чътни. Това
традиционно общество не приема идеята, че може да пропуснеш ядене, че ще хапнеш
на крак или че останеш на едно кафе.
И така, в олелията на този четвъртък дойде време за един от
най-важните моменти в подготовката, идването на майката на булката в дома на
младоженеца с цел да се уточнят последни детайли около церемонията.
Дойдоха хората – две хубави и усмихнати момичета и майка им,
седнаха на земята и извадиха даровете. Сарита, обувки, дрехи, но най-вече
злато. Моментът бе много специален за мен, която нищо не разбирах, на виждах
степените на старшинство в ритуалността. Това, естествено, беше само началото
на голямата ритуалност, която щеше да се развихри от следващия ден. Всяка
стъпка от нея щеше да бъде планирана по божествения календар, в който ясно се
посочваха часовете, благоприятни за дейности и часовете, в които не бива да се
върши нищо.
Аааа, затова тук времето спира сякаш изведнъж и гостите,
които трябваше да дойдат в девет, ще дойдат в един, мисля си аз. Да, защото
часовете между десет и дванадесет не са благоприятни за гостуване, а само за
готвене, обясняват ми лелите на английския от 20-думи,който така обичам да
тълкувам.
Посветих всичките си сетива на химията на Аюрведа - упойващите аромати на джинджифил и чесън, на синап и кимион, на куркума и къри, на десетки видове дал, расам, упума, чътни и какво ли още не, което заедно с двадесетте лели приготвяхме в кухнята от десет квадрата.
Четвъртъкът се изтърколи, суетня нямаше, нерви нямаше,
времето стигаше за всичко, а моят западен мозък все още не можеше да проумее
кой я организира тази сватба и най-вече, как ще се изхранят, поберат и
забавляват тези 2500 гости.
Няма коментари:
Публикуване на коментар